Bitcoin cursus

De ruggengraat van het Bitcoin netwerk wordt gevormd door de blockchain technologie. Een blockchain is een chronologische keten van transactiedata die achteraf niet kan worden aangepast. Voor bitcoin geldt dat iedere tien minuten alle transacties gebundeld worden en in een blok worden gestopt. Zo’n blok wordt vervolgens aan de keten toegevoegd en zo ontstaat er een keten van blokken: de blockchain.

Een blockchain is daarmee eigenlijk een soort database. De kracht van de bitcoin blockchain is dat deze decentraal is. Dat betekent dat er over de hele wereld duizenden computers zijn die een kopie van de hele bitcoin transactiegeschiedenis bewaren. Aan de hand daarvan controleren deze computers of nieuwe transacties wel geldig zijn. Daarnaast is het dus vrijwel onmogelijk om het bitcoin netwerk plat te leggen omdat je dan al die duizenden kopieën over de hele wereld tegelijkertijd moet vernietigen.

Zo’n computer die de hele transactiegeschiedenis bijhoudt en update noemen we een node. Heeft een node een transactie gevalideerd? Dan kunnen de miners ermee aan de slag. De miners bundelen de nieuwe transacties in een blok en voegen deze toe aan de blockchain.

Miners zijn ook computers, maar geen reguliere computers. Ze zijn vaak specifiek ontworpen om niets anders te kunnen dan bitcoins minen. Dat doen ze door middel van het oplossen van een wiskundige puzzel. Het oplossen van zo’n puzzel vergt erg veel rekenkracht van de computer en ze concurreren daarbij met andere miners. Wie het eerste de puzzel oplost mag zijn blok dus aan de blockchain toevoegen en krijgt als beloning 12,5 nieuwe bitcoins!

Wil je hier meer over leren check dan hier de Bitcoin cursus.

Back to top